Wednesday, April 6, 2011

JUTAWAN MALAYSIA: Tuan Haji Habib Mohamed..Ingat berlian..Ingat HABIB JEWEL
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Apa Khabar pembaca Kisah Jutawan, diharap semuanya sihat-sihat berlaka. Walaupun cuaca agak panas dan kebanyakkan dari kita terkena penyakit batuk. Ini tidak menghalang kita untuk meneruskan rutin harian bekerja,belajar dan sebagainya..cuma kena minum air banyak. Saya juga baru lepas hilang penyakit batuk dan demam,lama juga dekat seminggu. Mujur sudah sehat dan bolehlah saya ke pameran pengantin hujung minggu ini. Maklum ler..tinggal berapa bulan saja lagi.

Bercerita tentang majlis perkahwinan, kita amat sinonim dengan cincin,rantai dan barang kemas yang sudah menjadi adat dan kebiasaan untuk diberikan sebagai hantaran. Bercerita tentang barang kemas, kalau diMalaysia ini siapa yg tak kenal nama HABIB JEWEL. Nama besar dalam industri barang kemas dan mereka lebih terkenal dengan penjualan berlian sebagai perhiasaan diri.

Kita melihat Habib Jewel setanding dengan produk luar negara, ia nampak mewah,berkualiti dan berprestij (betul ker saya ejer nih). Sebagai syarikat barang kemas berlian pertama di Malaysia yg tersenarai dalam bursa saham pastinya Habib Jewel mempunyai reputasi tinggi dikalangan peminat berlian. Tapi tahukah anda bagaimana ia bermula?.Bermula dengan nama M.A Habib Mohamed, ia diasaskan pada 1958 oleh Tuan Haji Habib Mohamed di Pitt Street Pulau Pinang. Bermula sebagai satu perniagaan keluarga, Tuan Haji Habib Mohamed berjaya memikat hati para pelanggannya dengan sifatnya yang mendahulukan kehendak pelanggan. Beliau tidak mempunyai "role model" untuk dicontohi dalam perniagaan berlian pada ketika itu tetapi tekad beliau ialah menjaga kehendak dan hati pelanggannya yg dianggap sebagai asset penting dalam perniagaannya.

Dedikasi dan motivasi tinggi dalam dirinya untuk menghasilkan corak dan produk yg berkualiti tinggi akhirnya berjaya menambat hati ramai peminat berlian. Bermula di Pulau Pinang, pelanggannya sudah menjangkaui luar Pulau Pinang dan negeri-negeri di pantai timur semenanjung Malaysia. Langit tidak selalu cerah, pada era kejatuhan ekonomi pada 1980an, Tuan Haji Habib berdepan dengan pelbagai cabaran dan dugaan dalam perniagaan.

Beliau tetap percaya bahawa kualiti produk yg baik adalah asas untuk terus bertahan dalam perniagaan. Perniagaan Habib Jewel mendapat nafas baru apabila anak Tuan Haji habib Mohamed iaitu Meer Sadik mengambil alih perniagaan ini sebagai "Pengarah urusan". Dengan latar belakang sebagai gemologist daripada Gemological Institute of America dan ijazah dalam bidang perniagaan, Meer Sadik telah membawa Habib Jewel ke arena skala perniagaan yg lebih besar.Sebagai contoh, beliau telah membuat kejutan dalam perniagaan berlian secara agresif apabila mengeluarkan iklan penuh warna satu muka dalam akhbar The Straits Times, Singapura sehari sebelum Festival Berlian (Jewel Fest) dibuka. Beliau juga memperkukuhkan nama Habib Jewel dengan menjalankan usahasama dengan Pengeluar berlian hiasan antarabangsa seperti koleksi Queen's Heart dan Heart on Fire dari Amerika Syarikat. Queens Heart dan Heart on Fire merupakan dua entiti perniagaan berlian antarabangsa yang menjalinkan kerjasama perniagaan dengan Habib Jewel. Ini memperkukuhkan lagi nama Habib Jewel dalam industri.

Kini, nama HABIB JEWEL tidak asing lagi bagi pencinta barang kemas, bermula dari kedai kecil di Penang, namanya kini gah seantara dunia. Semuanya bermula hanya dengan satu perkataan "DEDIKASI"

Salam Jutawan dari saya

Haizal Ramdzan Bin Saaid Ramdzan
No comments: