Thursday, June 3, 2010

JUTAWAN ANTARABANGSA : CRISTIANO RONALDO....


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ramai peminat bola sepak menantikan bulan June sempena menyambut kehangatan piala dunia yg bakal berlangsung di Afrika Selatan. Pastinya setiap peminat bola sepak punya pasukan pilihan...ada yg memilih italy,argentina,england atau brazil. Saya memilih pasukan sepanyol memandangkan corak permainan pantas dan beberapa nama besar dalam pasukan sepanyol itu sendiri.

Semalam semasa saya ber "window Shopping" di kedai al ehsan melihat-lihat kasut dan pakaian sukan, saya terpandang poster CRISTIANO RONALDO, seorang permain yang pernah mendapat anugerah pemain terbaik dunia yang sekarang bermain untuk pasukan Real Madrid dan pasukan kebangsaan Portugal.

Teringat pulak saya bagaimana kecohnya sukan bola sepak apabila beliau dinilai sebagai pemain termahal dunia semasa Real Madrid membeli beliau daripada pasukan Manchester United. Lantas saya mencari info mengenai pemain kegemaran ramai ini, Bagaimana beliau bermula dan kini mampu menjana pendapatan 6.8Juta Pound setahun.

Beliau dilahirkan di sebuah kepulauan kecil bernama Madeira dibawah jajahan Portugal pada 5 Febuari 1985. Bapanya menamakan beliau sempena nama Ronald Reagen memandang bapa beliau amat meminati kharisma yg ada pada Ronald Reagen. Tanpa menjangkakan anaknya akan menjadi antara pemain bola sepak terhebat dalam sejarah bola sepak dunia memandangkan Kepulaun Madeira yg hanya terkenal dengan pertanian.

Dikepulauan Madeira inilah Ronaldo mengasah bakat beliau dengan bermain bola sepak jalanan. Beliau amat meminati sukan bola sepak dan sememangnya berbakat besar dalam sukan ini. Semasa beliau berusia 12 tahun, bakatnya dikesan oleh seorang pencari bakat memandangkan status sebagai pemain terbaik dari pulau madeira itu.

Beliau diburu oleh kelab Porto dan Boavista tetapi hatinya tetap ingin bermain untuk Sporting Lisbon iaitu kelab yg disokongnya sejak kecil lagi. Beliau perlahan-lahan mengembangkan bakatnya dan berjaya meletakkan namanya dalam kesebelasan utama pasukan Sporting Lisbon pada usia 17 tahun.

Kelab-kelab besar Eropah seperti Juventus dan Liverpool juga menaruh minat keatas Cristiano Ronaldo semasa beliau beraksi untuk pasukan U-17 pasukan Portugal. Permulaan kepada kemuncak kerjaya Ronaldo bermula apabila pasukan Manchester United mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan Sporting Lisbon dimana Cristiano Ronaldo memainkan peranan penting keatas kemenangan pasukan Sporting Lisbon keatas pasukan Manchester United 3-1.

Selesai perlawanan tersebut. Kebanyakkan pemain Manchester United yg kagum dengan kehebatan ROnaldo merayu kepada Alex Ferguson utk membeli ROnaldo dan Alex Ferguson membeli Ronaldo dengan harga 12.24Million Pound. Status sebagai pemain remaja termahalk di Britain tidak memberikan tekanan kepada beliau, dan bersama Alex Ferguson, beliau berjaya mengembangkan bakat beliau sehingga menjadi pemain terbaik dunia.

Beliau kemudiannya disunting oleh kelab ternama Sepanyol Real Madrid sebagai pemain termahal dunia. Kehebatan beliau dipadang juga mengundang penajaan produk yg mengambil beliau menjadi duta produk seperti Nike,Castrol,Clear dan lain lain lagi.

Cristiano Ronaldo membuktikan untuk menjadi seseorang yg terhebat, anda tidak perlu lahir dalam golongan keluarga yg hebat. Lihat seperti ROnaldo, seorang anak petani dari kepulauan kecil mampu menjad pemain terhebat dunia dengan pendapatan jutaan Pound setahun. Jangan lupa menyaksikan kelibat beliau di Piala DUnia nanti ya!

Salam Jutawan dari saya

Haizal Ramdzan


No comments: